top of page

Po slovensko. Zakaj?

Vsi ljudje moramo imeti pravico do uporabe vsebin v maternem jeziku, še zlasti v svoji državi. To mora veljati neodvisno od razširjenosti določenega jezika oziroma velikosti določenega trga.

To, da je Slovenija “majhna država”, je zgolj izgovor, na katerega ne pristajamo. To, da se multinacionalkam “ne izplača” omogočati uporabe jezika trga, na katerem so prisotne, je prav tako izgovor, na katerega ne pristajamo. Konec koncev pa tudi na to, da jih k temu nobena zakonodaja ne zavezuje dovolj izrecno, ne pristajamo. Gre za osnovno spoštovanje tako vodila Evropske unije “združeni v raznolikosti” kot ene od njenih temeljnih vrednot: enakopravnosti. V tem primeru jezikovne.

 

Slovenija je namreč ena od držav članic Evropske unije. Slovenski jezik je eden od uradnih jezikov Evropske unije. Prav je, da se tehnologija razvija, toda slovenski jezik mora obstati in obstajati, tako fizično kot digitalno. Nobena generacija, nobena posameznica, noben posameznik ne sme biti ne prikrajšan ne diskriminiran.
 

Our Mission

Kaj želimo doseči?

Doseči želimo spoštovanje vseh jezikov, tudi slovenskega. Doseči želimo jezikovno enakopravnost na enotnem trgu Evropske unije. Doseči želimo, da je slehernemu človeku omogočena pravica do uporabe vsebin
v maternem jeziku.

8.png
3.png

Dajmo vsem Evropejkam in Evropejcem dostojanstvo in spoštovanje, ki si ga zaslužijo – v njihovem maternem jeziku.
 

Se strinjaš?

Gibanje Svoboda
bottom of page